Covid 19 ve Savunma Sanayi Sektörü

Covid 19 ve Savunma Sanayi

COVID 19, ister bilinçli bir şekilde çıkarılmış olsun isterse doğal olarak meydana gelmiş olsun, tüm dünyada büyük etkiler yarattı ve yaratmaya devam ediyor. Oluşan bu durumun geleceğe dönük olarak ne gibi sonuçlar oluşturacağı ise bir merak konusu. Bilim insanları, iş dünyası, araştırmacılar ve uzmanlar COVID 19’un gelecekteki olası etkilerini tahmin etmeye çalışıyorlar ve bu hiç de kolay değil. Çünkü çok uzun bir süredir dünyada var olan belirsizlik ve karmaşıklık COVID 19 ile daha da artmış durumda.

Dünyanın geleceğini şekillendirmek amacıyla bilinçli bir şekilde çıkarıldığını düşünenlere göre COVID-19 büyük değişimleri tetikleyecek. Karşıt görüş sahiplerine göre ise COVID -19 doğal yollarla ortaya çıktı ve sadece dünyamızdaki mevcut değişimi hızlandırdı. Her iki görüşü savunanlar dünyamızın yeni bir evreye girdiği konusunda birleşmektedirler. Yani sanayi devrini tamamlıyoruz ve artık dijital çağa giriyoruz. Dijital çağa girişle birlikte de uluslararası siyasal ve ekonomik sistemde, iş dünyasında, yaşam biçimlerimizde, sosyal hayatımızda ve kısacası birçok alanda önemli değişikliklerin meydana gelmesi bekleniyor.

COVID-19 acaba savunma sanayini de etkileyecek mi? Savunma sanayi sektörü açısından konuya yaklaştığımızda, sektördeki değişimleri genel olarak etkileyen ve birbiri ile doğrudan ilişkili iki ana etmenden bahsedebiliriz. Birincisi güvenlik ve askeri harekât ortamını köklü şekilde değiştiren gelişmeler, ikincisi de önemli teknolojik yeniliklerdir.

COVID-19’un savunma sanayine etkilerini anlamak bakımından önce uluslararası güvenlik ortamında ne gibi sonuçlar yaratacağına bakalım ve bu sonuçların askeri ihtiyaçlara etkilerini anlamaya çalışalım. Daha sonra da asıl soruya geçelim ve COVID-19’un savunma alanında devrim niteliğinde bir değişim meydana getirip getirmeyeceğini ve bu kapsamda dördüncü nesilden beşinci nesil savaşa geçişi nasıl etkileyeceğini görmeye çalışalım. Devamını okuyun …


pdf indir  Covid 19 ve Savunma Sanayi Sektörü (PDF)

Scroll to Top