HARKUL Küresel Askeri Güç Sıralaması (2021)

askeri konseptler ve yetenekler

TÜRKİYE’NİN İLK KÜRESEL ASKERİ GÜÇ ENDEKSİ:

Askeri güç bir ülkenin öncelikle silahlı kuvvetlerinin sahip oldukları yetenekler ve bu yetenekleri destekleyici diğer ulusal yeteneklerden oluşur. Dünyada çeşitli kuruluşlarca oluşturulmuş endeksler tarafından her yıl küresel askeri güç sıralamaları yayınlanmaktadır ve bu sonuçlar ülkemizde de haber olmaktadır. Ancak bazen bu sıralamalarda tutarsızlıklar olduğu da gözden kaçmamaktadır.

Dünyanın önemli askeri güçlerden birisine sahip olan ülkemizde de bu yönde bir endeks oluşturulması gerektiği düşüncesinden hareketle, HARKUL Savunma ve Havacılık Şirketi olarak Türkiye’nin ilk Küresel Askeri Güç Endeksini oluşturmuş bulunuyoruz.

Savunma Araştırmaları Merkezimiz tarafından oluşturulan HARKUL Küresel Askeri Güç Endeksi, konvansiyonel askeri yeteneklere ağırlık veren bir endeks olmakla birlikte, diğer endekslerden farklı olarak günümüzde öne çıkan özel kuvvetler, füze savunma, balistik füzeler, SİHA’lar, uzay ve siber savunma gibi yetenekleri de dikkate alır. Diğer yandan ülkelerin askeri gücünü yüksek derecede etkileyen savunma sanayi kapasitesi, üyesi olduğu askeri ittifaklar ve ülke dışında bulunan askeri üsler gibi çeşitli unsurları da değerlendirmeye dâhil eder. Somut yeteneklere dayalı sayısal ölçütler yanında, harekât tecrübesi veya subay yetkinlikleri gibi soyut görünen diğer bazı önemli yeteneklerin de değerlendirilmesini sağlar. Nükleer silahlar ise değerlendirmede yer almaz. Endeksin özellikleri hakkında detaylı bilgiler raporun ilk bölümünde sunulmaktadır.

HARKUL Askeri Güç Endeksi, askeri gücü en yüksek 30 ülkeyi tespit etmektedir. 2021 yılı değerlendirmesine göre bu otuz ülkenin on biri Asya-Pasifik (Avustralya dâhil), sekizi Avrupa (Türkiye dâhil), altısı Ortadoğu-Afrika, üçü Kuzey-Güney Amerika ve ikisi de Avrupa-Asya (Rusya ve Ukrayna) ülkesidir. Yapılan değerlendirmeler neticesinde önemli bazı sonuçlara ulaşılmıştır.

Bunlardan en önemlisi, Rusya ve Çin’in neredeyse denk güçler haline gelmesidir. Bir diğeri Asya ve Ortadoğu ülkelerinin askeri güçlerinin yükselme eğiliminde olmalarıdır. Geleneksel olarak yüksek sayıda asker mevcutlarına ve büyük kara güçlerine sahip olan Asya ülkelerinin ordularında deniz ve hava kuvvetleri lehine hızlı bir dönüşüm başlamıştır. Ayrıca birçok ülke kendi savunma sanayisini oluşturarak büyük güçlere olan askeri bağımlılığını azaltma arayışındadır. Önceki yıllara göre ilk otuz arasında yer alan Avrupa ülkelerinin sayısı her geçen gün azalmaktadır ve ilk otuzdaki ülkelerin de sıralamadaki yerleri gerilemektedir.

İlk raporumuzda, genel değerlendirmelerin ardından bazı ülkelere ilişkin özel değerlendirmeler yapılmıştır. Bu uygulamaya önümüzdeki yıllarda da devam edilmesi planlanmaktadır.

HARKUL Küresel Askeri Güç Endeksi, tarafsız bir bakışla objektif ölçütlerden oluşturulan ve olabildiğince sayısallaştırılan bir modele dayanmaktadır. Sunduğumuz sıralama ve yaptığımız değerlendirmeler bir bakış açısı sunmaktadır. Savaşın doğası gereği bir askeri gücün gerçek değeri, ancak savaşlarda ve diğer farklı niteliklerdeki askeri operasyonların icrasında anlaşılabilir.

HARKUL Küresel Askeri Güç Endeksi

Raporun tamamını okumak için (PDF) lütfen aşağıdaki görsellere tıklayınız.

HARKUL Küresel Askeri Güç Sıralaması
TÜRKÇE
HARKUL Global Military Power Ranking
ENGLISH

 

Scroll to Top